Krup hastalığı nedir ? Krup Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir ?
Merhaba değerli takipçilerimiz bugün sizlere Krup Hastalığı hakkında bilgiler vereceğiz.
(NOT; Mutlaka verilen bilgilerden önce doktorunuza danışmayı unutmayın)
Krup hastalığı Solunum yolu enfeksiyonu hastalığı olarak görülür. Genelde bebeklik ve çocukluk çağında görülür.
Krup Hastalığı Nedir?
Solunum yolu enfeksiyonu hastalığı olarak bilinen bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık; özellikle bebekleri, çocukları, ileri yaş grubunu, bağışıklık sistemi zayıf kişileri, solunum sistemiyle ilgili kronik bir rahatsızlığı bulunanları etkiler. Enfeksiyon sadece çocuk ve ileri yaştakilerde değil ergenliktede görüldüğü bilinmektedir ancak yetişkinlerde krup oldukça nadir görülen bir durumdur. Krup, tedavisiz çok nadiren olsada kendiliğinden düzelebileceği gibi bazı durumlarda ise hastaneye yatış gerekmektedir.
Krup Enfeksiyonunda; larenks (gırtlak), trakea (üst soluk borusu) ve bronşlarda viral enfeksiyon neden olur. Hastalık sonucunda gırtlak ve yakınındaki organlarda şişlik ve ağrıya neden olur ve bu durum solunum sıkıntısına yol açar. Hastalık sıkça sorulanların başında gelen ‘Krup nedir?’ sorusudur. Krup İngilizcede boğuk bir şekilde ağlama anlamına gelir.
Krup hastalığında; Solunum yolu daralmasında meydana gelen darlık ve ses tellerindeki şişlik nedeniyle hastalarda tıkanın, havlama benzeri sert öksürük görülür. Bu nedenle hastalık krup olarak adlandırılmıştır.
Krup hastalığı belirtileri başlangıç olarak gribal enfeksiyon ile benzerlik gösterir.
Krup Hastalık Belirtileri ?
- Göz yaşı akıntısı (Ağlama)
- Kuru Öksürük ve aşırı huzursuzlukla artan havlama benzeri öksürük
- Yüksek Ateş
- Boğuk ses, Seste Kalınlaşma ve kabalaşma,
- Solunum almada zorluk ve hırıltı, ıslık sesi çıkartmak
Krup Hastalığı En Çok Kimlerde Görülür?
Krup hastalığının en sık görüldüğü yaş aralılığı 3 – 7 yaş aralığıdır. Bu yaş aralığında bulunan çocuklarda hastalık çok şiddetli geçirdiği görülmektedir.
Krup Hastalığı Neden Olur Nasıl Bulaşır ?
Krup hastalığı genellikle viral bir enfeksiyon sonucu görülmektedir.
Adenovirüs, Parainfluenza, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), rhinovirüs; krup hastalığının sık görülen sebepleri arasında yer alır.